ISO 22000 / HACCP

ISO 22000 Sistem upravljanja bezbednošću hrane
(Food Safety Management System - FSMS)

HACCP Sistem analize i kontrole opasnosti po bezbednost hrane
(Hazard Analysis Critical Control Points)

Šta standard predstavlja?

ISO 2000 je međunarodni standard za kontrolu bezbednosti hrane u celokupnoj prehrambenoj industriji. Ovaj standard nastoji da eliminiše opasnosti koje se mogu javiti u bilo kom segmentu ishrane, od proizvodnje do konzumacije.

HACCP je međunarodno priznat sistem koji zahteva da se potencijalne opasnosti identifikuju i kontrolišu na određenim mestima u procesu. On uključuje biološke, hemijske ili fizičke opasnosti koje mogu naškoditi lancu ishrane.



Koja je procedura sertifikacije?

Priprema i izrada dokumentacije od strane konsultantske kuće
Obuka radnika za pravilnu primenu dokumentacije
Provera da li se svi zaposleni pridržavaju uvedenih dokumentovanih procedura
Provera usklađenosti uvedenih procedura i zahteva ISO standarda
Izdavanje sertifikata








Kome je
namenjen?

ISO 22000 se može primeniti na bilo koju organizaciju koja učestvuje u lancu ishrane. Za razliku od drugih srodnih programa sertifikacije (na primer FSSC 22000 i SQF) ovaj standard nema specifične zahteve za preduslove programa (PRP), već nastoji da organizacija sama identifikuje i primeni odgovarajuće mere.

Svako preduzeće koje se bavi proizvodnjom, preradom ili rukovanjem prehrambenim proizvodima može da koristi HACCP sistem za minimiziranje ili eliminisanje opasnosti po bezbednost hrane u svom proizvodu

Koje oblasti obuhvata?

Efikasni programi za obezbeđenje čistog sanitarnog okruženja
Razvijen plan analize opasnosti i kontrole sa ciljem da se identifikuju, spreče i eliminišu opasnosti po bezbednost hrane
Uspostavljeni dokumentovani procesi sistema upravljanja bezbednošću hrane u celoj organizaciji - od rukovodstva i aspekta poslovnog planiranja do svakodnevne komunikacije i aktivnosti

Koje su prednosti za organizaciju?

• Poverenje korisnika u proizvode
Kontrola i otklanjanje opasnosti po bezbednost hrane
Kontinuirano unapređenje procesa potrebnih za obezbeđivanje bezbedne upotrebe hrane
Promovisanje međunarodne trgovine
Smanjenje troškova